Sárkányölő Szent György napja, avagy a Könyv és a Rózsa Napja

2017.04.22

április 23. - Katalóniában

Katalóniában a legenda úgy tartja, hogy Tarragona közelében (tengerparti város Barcelonától délre) éldegélt egy sárkány, akit a város népe úgy próbált az ott élőktől távol tartani, hogy időnként degeszre etették: hol elhullott állatok tetemével, hol pedig emberáldozatokkal próbálták a szörnyeteget jóllakatni... Ám történt egyszer, hogy a sárkány éhes maradt, és nem érte be kevesebbel: a király lányára fájt a foga... Istennek hála, épp' arra járt György lovag (spanyolul San Jorge, katalánul Sant Jordi), aki úgy, ahogyan azt egy lovagnak illik, harcba szállt a gonosszal és győzött! Innentől kezdve senki sem élt már rettegésben, sőt, ahol Szent György a sárkány vérét kiontotta, addig soha sem látott, gyönyörű szép, pompázatos és még annál is sokkal szebb vörös rózsabokor nyílott. Szent György lovag kapott az alkalmon és hódolata jeléül szakajtott is egy szálat a hercegnő számára.

A mai napig példamutató ereje van e szép szokásnak arrafelé: egy szál vörös rózsával kedveskednek a férfiak ezen a napon szívük választottjának, amit a hölgyek könyvvel viszonoznak.

Aki már járt Barcelonában április végén, bizonyára megcsodálta Gaudí mesés épületeit, köztük a híres Casa Batlló-t is, mely építészetileg szorosan kapcsolódik e legendához: az épületet e napokon vörös rózsákkal teli balkonládákkal díszítik, belső udvarát pedig vörös rózsaszirmokkal hintik be.

A Casa Batlló minden apró részletében őrzi a Szent György legenda szimbolikáját: a tetőcserepek színe és elrendezése a sárkányt, a kereszt Szent György kardját, a felső, virág-alakú balkon magát a hercegnőt, a koponyaformájú balkonok pedig a sárkány martalékául szolgáló emberáldozatokat jelképezik.

Április 23., -mindemellett- Cervantes és Shakespeare halálának évfordulója is, amit az UNESCO -katalán javaslatra- 1995-ben a Könyv Napjának nyilvánított. Katalónián kívül ilyenkor számos más európai ország is könyvfesztiválokkal, könyvbemutatókkal, felolvasóestekkel, koncertekkel, kulturális programokkal ünnepel.