Fallas de Valencia

2019.03.19

Ha Valencia, akkor tűz és "fallas", azaz Fallas de Valencia

Fallas de Valencia
Fallas de Valencia


Kezdjük rögtön az elején, azaz a keresztény gyökereknél:

Miért pont március 15-től 19-ig tart ez az ünnep és miért ilyen piromán minden valenciai márciusban? Nem, nem azért, mert megőrültek a spanyolok, ez a válasz túl egyszerű lenne...

Valencia, azaz a tudományok és a művészetek városa eme ünnepséggel tiszteleg Szent József emléke előtt. Az ácsmesterek - akár csak József - munkájuk során temérdek maradék faanyagot halmoznak fel, amit műhelyük kitakarításakor kénytelenek elégetni. Mindez tűz jelenléte nélkül nehezen kivitelezhető, ezért mintegy a tél lezárásaként és a tavaszi munkák megkezdéseként március 19-én, azaz Szent József napján elégetik a maradékot, kitakarítják műhelyeiket.

Az ember környezetének rendbetételével készül fel az új élet, egy új, tiszta korszak befogadására, ezáltal belsőjében, lelkileg is megtisztul. Az égetés, a tűzgyújtás ezt a szimbolikát erősíti.

Ha már rituális tűzgyújtást rendeznek Valenciában, akkor megemlékeznek az aktuális közéleti figurákról, politikusokról, híres emberekről, akiket a falla-készítő mesteremberek (merthogy idő közben mindez komoly hivatássá avanzsált) papírból és/vagy fából formáznak meg. A figurák elkészítéskor fontos, hogy a figurák minél szatirikusabbak, minél parodisztikusabbak, minél provokatívabbak legyenek.

ninots
ninots

Apropó, mit is jelent a "falla" szó? A legvalószínűbb, hogy a katalán nyelvváltozatból vették át a valenciaiak az elnevezést, ők ugyanis eredetileg a fáklya megjelölésére használták.

Az ünnep az évek folyamán hatalmas turistalátványossággá nőtte ki magát, március 15-19-ig (tehát nem mozgó ünnepről beszélünk!) Valencia városának lakossága megtöbbszöröződik, érdemes tehát utazásunk tervezésekor mindezt figyelembe venni.

A "Fallas de Valencia" mozzanatai meghatározott programot követnek:

A "despertá", azaz a petárdás ébresztő gondoskodik arról, hogy nehogy elfelejtsük, hol is vagyunk valójában ezalatt az öt nap alatt. :)

Március 15-én, azaz az ünnep első napján állítják fel az utcákon a kisebb méretű papírból vagy fából készült figurákat (ninot, vagy többes számban ninots), majd 16-án a nagyobbakat, ez a művelet maga a "plantá". A bábuk között verseny zajlik, szavazással dől el, hogy melyik figura maradjon meg az utókornak (azaz ne váljon a tűz martalékává): a nyertes alkotásokat a Fallas Múzeumban ("Museo Fallero") őrzik majd. A múzeumban egyébként az összes korábbi év nyertes plakátjait, és a korábbi ünnepek alatt készült legjobb fotókat is és még sok egyéb, az ünnephez kapcsolódó érdekességet meg lehet tekinteni.

el Museo Fallero
el Museo Fallero


Az utcákat fénybe öltöztetik, a kifejezetten erre az alkalomra szánt fénykompozíciók közt versenyt is hirdetnek: a legszebben kivilágított utca nyereményben részesül. Mindeközben forró csokit és fánkot ("buñuelos") majszolhatunk az ünnepi forgatagban. Mi kell még? Naná, hogy tűz és zaj! :)

Erről a minden nap pontban 14h-kor eldurranó "mascletá", azaz petárdakötegek durrogtatása gondoskodik. Ez a durrogtatás nem látványos, ellenben iszonyúan hangos. (Jó tudni!...) A legmenőbb zajkeltés a Valenciai Városháza előtt ZAJlik.

Haladóbbak és a fáradhatatlanok ne hagyják ki az esti utcai mulatozást se ("verbena"), ahol a végtelenbe tart a dínom-dánom és a petárdázás.

Március 17-től kezdődően virágba (is) borulnak az utcák, a falla-királynők virágadományaikat ("ofrendas") az Elesettek Szűzanyjának ("la Geperudeta", spanyolul Virgen de los Desamparados), azaz Valencia védőszentje számára ajánlják fel.

ofrenda a la Virgen de los Desmaparados
ofrenda a la Virgen de los Desmaparados

A nyertes falla-bábukért járó díjakat is ezen a napon osztják ki. Ekkor már mindenki nagyon izgatott és felpörögve várja a másnapot, azaz március 18-át, amikor is este ("Nit del Foc", azaz a Tűz Estjén) egy húszperces látványos tűzijáték ("Castells del Foc") veszi kezdetét. Az ember azt gondolná, ezt már nem lehet fokozni, aztán másnap rájön, hogy mégis:

Castells del Foc
Castells del Foc


március 19-én (azaz József napján) lovaskocsis, fallas-királynőkkel díszített utcai felvonulás veszi kezdetét, majd aznap este lángba borul a város, hiszen elégetik az alapos műgonddal készített papír- és fafigurákat (ez a híres "cremá", azaz égetés), először a kisebbeket, majd a nagyobbakat...

A múlandóság tragédiáját nem kíséri különösebb szomorúság, hiszen minden egyes nappal máris közelebb került mindenki a következő évi Fallas-ünnepekig, máris várhatjuk a következőt...

la cremá
la cremá

Mik ezek a furcsa nevek, miért olyan "katalános" az ünnep részeinek elnevezése? Azért, mert a "valenciano", azaz a valenciai spanyol nyelv egy sajátos nyelvváltozat, aminek tényleg nagyon sok köze van a katalánhoz, de nem egyezik vele teljes mértékben. A helyiek a hétköznapi beszédben ezt a nyelvet használják Valencia Tartományban, illetve Murcia északi részén, tehát ne lepődjön meg senki, ha nem kasztíliai spanyol nyelven szólnak hozzá! /

Ha felírtad a bakancslistádra ezt a fergeteges ünnepet, ne felejtsd el elmenteni ezt a szószedetet:

vocabulario fallero
vocabulario fallero


Neked készítettem ezt az INTERAKTÍV TESZTET SPANYOL NYELVEN, nézd meg:


Tetszett a cikk és a feladatok? Ha igen, nézz körül itt is: