hay - mikor használjuk? 1. rész

2019.02.27

"Lenni, vagy nem lenni?" sorozatunk 1. része következik: a spanyol "HAY"


Előszöris szögezzük le, az HAY nem mumus, csupán egy olyan igealak, amellyel valaminek a puszta LÉTÉT, LÉTEZÉSÉT fejezzük ki, vagy hangsúlyozzuk.

Kifejezetten szimpatikussá teszi, hogy NEM KELL BAJLÓDNI A RAGOZÁSÁVAL, mivel ilyen esetekre kizárólag az EGYES SZÁM 3. SZEMÉLYŰ alakját használjuk. :)

Milyen esetekben használjuk?:

Gyakorlásképpen próbáld spanyolul is megfogalmazni az alábbi mondatokat:

Van egy kerékpár a parkban. Nincs itthon kenyér. Hány diák van a csoportban? Túl sokan vannak a teremben. Kevés keksz van a dobozban. Sok könyv van a nappaliban. Madridban van néhány mozi. A környéken nincsenek szállodák. A hűtőben van néhány üveg sör. Hány autó van a parkolóban? Vannak, akik későn reggeliznek. Van a közelben kávézó? Itt van egy trafik, ahol buszjegyet lehet venni. Az emeleten van mosdó, itt sajnos nincs. Dugó van, jobb, ha várunk egy kicsit itthon. 30 színházjegy van még. Elég sok játék van a boltban. Több újság van, amely beszámol a koncertről.

A megoldások letölthetőek innen:

Úgy érzed, jobban rögzülne, ha egy klassz kis dalt is meghallgatnál, amiben csak úgy hemzseg a sok "hay"? Kattints ide a Calle 13 - No hay nadie como tú klipjéért:

A dal szövegét ide biggyesztettem, ha szükséged lenne rá:

Ha mindez nem lett volna elég, kövesd a blogot és a netspanyol facebook oldalát  https://www.facebook.com/netspanyol.hu/  a folytatásért!

Ismered a netspanyol? Ha még nem, nézz körül:

Blog

https://www.netspanyol.hu/blog/

-önálló spanyoltanulást segítő cikkek, linkek gyűjteménye

-spanyol anyanyelvű országokról szóló érdekességek


Csomagok, modulok

https://www.netspanyol.hu/arak/

- ha úgy érzed, eljött az aktív spanyolórák ideje

Még több anyag és kép

https://www.facebook.com/netspanyol.hu/

- minden, ami spanyol és aktuális

 Kérdésed van? Válaszolok!