online videoajánló - spanyolozáshoz

2017.04.04

Kellemest a hasznossal, kösd össze a kikapcsolódást és a tanulást: nézz spanyol nyelvű videokat, rövid filmsorozatokat! Összeállításomban a spanyolországi kínálatból szemezgettem. (Lesz folytatás is, igen, kölülnézünk majd Dél-Amerikában is!:)


Pár jótanács, mielőtt a videos spanyoltanulást választod:


  • Kezdésnek válassz inkább rövidebb anyagokat!
  • Ne akarj minden szót elsőre megérteni! Teljesen természetes, ha nem megy minden kapásból, adj időt Magadnak! A képek úgyis sokat segítenek.
  • Ha nem vagy teljesen kezdő, ne kapcsold be rögtön a feliratozás-funkciót! Hidd el, magadtól is érteni fogsz egy csomó mindent! Ha az időd engedi, nézd meg mégegyszer az anyagot, -akkor már feliratozva-, máris büszke lehetsz Magadra, mennyi mindent tudtál előtte is:)!
  • Ez alkalommal ne vegyél magadhoz popcornos-tasakot, a rágcsálás miatt nem fogsz hallani semmit...;) 


"Extr@" - online videosorozat, kifejezetten spanyol nyelvtanulóknak

https://eduteach.es/videos/episodios-espanol/01-llegada-sam.html

A 13 részes sorozat alapkoncepciója, hogy 20-25 perces rövid, szórakoztató, hétköznapi jeleneteken keresztül gyakoroltassa a beszédértést. A háttérben van egy kis "műröhögés", de szerencsére nem akkor, amikor éppen beszélnek a szereplők. Előnye, hogy nagyon szépen, a normál beszédtempónál lényegesen lassabban beszélnek a szereplők, ezért már A1-es szinttől garantált a sikerélmény! Aki biztosra szeretne menni, bekapcsolhatja a feliratozás funkciót is.


"Mi vida loca" - online videosorozat a BBC-től, kifejezetten spanyol nyelvtanulóknak

https://www.bbc.co.uk/languages/spanish/mividaloca/

Teljesen kezdő szinttől, 22 részben dolgozza fel a leggyakoribb hétköznapi beszédhelyzetek szókincsét, szófordulatait, nyelvtani jelenségeit. Mivel angol weboldalról beszélünk, kifejezetten jól jöhet, hogy angol a közvetítő nyelv. Természetesen spanyol felirattal is megtekinthető a sorozat, a szöveg PDF formátumban ki is nyomtatható.


"Cuéntame cómo pasó" - TV sorozat, hétfő 22:40h, La1-csatorna

a teljes sorozat online, ingyen megtekinthető itt:

https://www.rtve.es/alacarta/videos/cuentame-como-paso/

Az Álcantara család az '50-es években egy piciny faluból felköltözött a fővárosba, Madridba. Miként élték meg a változást, milyen volt az élet akkoriban és azóta is Spanyolországban? - valós élethelyzeteken, az ország szocilológiai és történelmi változásait nyomon követve, választ kapunk kérdéseinkre. Spanyolország egyik legnézettebb sorozataként emlegetik egyébként, 2001 óta töretlen népszerűségnek örvend! Az epizódok körülbelül 60-70 percesek, feliratozva is nézhetőek, érdemes!


"Allí abajo" - TV sorozat ,hétfő 22:30h, Antena 3-csatorna

Az utóbbi idők egyik legmenőbb sorozata: egy baszk fiú (Iñaki) Andalúziába keveredik, megismerkedik Carmennel, majd rácsodálkozik, mennyire eltér minden Délen a náluk megszokottól. Északabbra egészen másak a szokások, az emberek, és valami egészen fura spanyol dívik Délen... Helyzetkomikumokból nincs hiány:)

Youtube-on rövid (sajnos csak pár perces epizódok) ingyen megtekinthetők, a teljes hozzáféréshez viszont az Antena 3 csatornánál előfizetni szükséges. A másik lehetőség, hogy hétfő esténként 22:30h-kor odaülsz a TV elé és bekapcsolod az Antena 3 csatornát...;)


"Mi familia en la mochila-Familiy Run" - TV sorozat, vasárnap 19:00h, La2-csatorna

a teljes sorozat online, ingyen megtekinthető itt:

https://www.rtve.es/alacarta/videos/mi-familia-en-la-mochila-family-run/

Zseniális, szórakoztató formában is ismeretterjesztő sorozat egy vagány, kalandvággyal teli spanyol családdal (apa, anya, nagylány, kisfiú) a világ körül. Mi kell ennél több?! Cukiságfaktor az egekben, mesés helyek, kalandok... Csak ajánlani tudom, de azt nagyon!! Az epizódok hossza is ideális, körülbelül 30 percesek. Legalább egy részt az életben nézz meg, szinte biztos, hogy rabul ejt.:)


"Documaster" - TV sorozat, péntekenként, La2-csatorna

a teljes sorozat online, ingyen megtekinthető itt:

https://www.rtve.es/alacarta/videos/documaster/

Szuper dokumentumfilm sorozat a legkülönfélébb tartalmakkal, úgy mint: világtörténelem, életrajzok, földrajzi ismeretterjesztés, építészet, stb... Az epizódokat ez esetben is érdemes feliratozva nézni. Egy epizód körülbelül 60 perces.


"Españoles en el mundo" - TV sorozat, péntekenként, La1-csatorna

a teljes sorozat online, ingyen megtekinthető itt:

https://www.rtve.es/alacarta/videos/espanoles-en-el-mundo/

Minden adásban bemutatkozik egy spanyol ember, aki valamilyen okból kifolyólag nem Spanyolországban, hanem a világ egy másik pontján él. Az illető elmeséli miért döntött a kiköltözés mellett, mivel foglalkozik, milyen az élete a másik országban, így a nyelvgyakorlás mellett betekintést nyerhetünk az adott ország életébe is. Nagyon lendületes, fiatalos műsor! Körülbelül 60 perces egy adás, úgyhogy szánj rá időt! Megéri.;)