tavasz Andalúziában - 1. rész: Feria de Abril, Sevilla

2019.05.08

ambiente callejero en la Feria de Sevilla, foto sacada por Andrea Nagy

Nuria Barrera festőnő: "Sevilla lelke" c. festménye szerepel a vásár idei hivatalos plakátján, forrás: www.cadenaser.com

forrás: www.mundo-natura.com

az idei, 2017-es főbejárat a 25 évvel ezelőtti EXPO emlékét őrzi,

forrás: www.feriadesevilla.andalunet.com

női flamenco népviselet - avagy mit rejt a gardrób Sevillában?

forrás: www.r1.abcimg.es

a Feria esti fényben, előtérben a Calle del Infierno-val, azaz a vidámparkkal

forrás: www.icalendario.net

Andalúzia Spanyolország legdélebbi tartománya, rengeteg látnivalót, kikapcsolódási lehetőséget kínál: elsőként nézzünk körül Sevillában, ahol éppen az éves fő attrakció, a Feria de Abril (Áprilisi Vásár) vette kezdetét. 

Mielőtt mindenki teljesen összezavarodna, hogyan lehet Feria de Abril MÁJUSBAN? - érdemes tisztázni, hogy: mozgó ünnepségsorozatról beszélünk. A rendezvény hivatalos elnevezése 2019-ben éppen ezért egy frappáns átnevezéssel Feria de Sevilla lett. Jellemzően két héttel Húsvét után veszi kezdetét az egy hétig tartó vigalom, ám mivel a hosszú húsvéti szünet után meglehetősen megfogyatkoznak a pihenésre használható szabadnapok, mindösszesen egy munkaszüneti napot kapnak ajándékba az andalúzok, a többin bizony iskolába és munkába kell menni - ott is.

Hihetetlen, de igaz: félig katalán-félig baszk ötlet alapján született e rendezvény: egy katalán és egy baszk kereskedő az ideális helyszínt keresték a környék földművesei által nevelt és tartott jószágok adásvételére, Sevilla teljesen rabul ejtette őket - így esett e városra választásuk.

Az ünnep területére (a Remedios kerületbe) bejutni kizárólag jeggyel lehet - vagy egy ismerős sevillaival, aki a kulisszatitkokba is bevezet - azon a főbejáraton keresztül, amit minden évben más-más dekorációval, fából készítenek el, rajta több ezer villanykörtével. Kötelező mozzanat a panírozott, olajban kisütött halféleségek fogyasztása (pescaíto), de nem akármikor, szigorúan első nap pontban éjfélkor! Erre is van ám magyarázat: régen a halászok vasárnap nem dolgoztak, ezért hétfőre már nem volt friss a hal, így a hal kellemetlen szagát trükkösen forró olajban sütéssel tüntették el. (Kezdetben a feria hétfői napon kezdődött, innen a kapcsolódás.)

Amikor a polgármester ünnepélyesen elindítja a több ezer izzóból álló díszkivilágítást (alumbrao), a mulatság elkezdődött: a vásár területén felállított nagyméretű sátrakban (casetas - igen, ne lepődj meg, tényleg így hívják)- indul a dínom-dánom. Ahány sátor, annyi élmény: Spanyolországban vagyunk, tehát természetesen bort iszogatva -ezúttal jellemzően nem vöröset, hanem helyi, száraz fehéret: manzanillát, akár különböző citromos üdítőkkel kombinálva egyfajta fröccsként (rebutijo) fogyasztva - vigyázat, észrevétlenül üt!:) -, lehet churrost (forró csokis krémbe mártogatott csurgatott fánkot) majszolni, és egyéb helyi finomságokat kóstolni, flamenco zenét hallgatni és flamenco táncban gyönyörködni, illetve a Pokol Utcájában (Calle del Infierno), a helyi rögtönzött vidámparkban egy pokoli jót szórakozni.

Akinek van otthon kéznél, felölti színes, szűk, ámde fodros, gyönyörű flamenco ruháját, a férfiak pedig kalapjukat, hogy a helyi viseletben, méltóképpen, vérbeli sevillaiként vonulhassanak végig a forgatagon. Csodás lovasszekerek, gyönyörű lovak is részei az ünneplésnek, csakúgy,mint az ország legnevesebb arénájában, a Maestranzában tartott bikaviadalok.

Ha nem adódik az életben lehetőséged, hogy részt vegyél e színes forgatagban, nézd meg ezt a rövid videot, a hangulat így is meglehetősen autentikus:)

https://m.youtube.com/watch?v=yWWoJidME54