tavasz Andalúziában - 2.rész: Córdoba minden mennyiségben

2017.05.18

Córdoba minden év májusában virágba borul: a hónap elején virágköntösben pompázó feszületek (Cruces de Mayo) díszítették az utcákat , majd "szépségversenyt" is rendeztek: ezúttal a tipikus, andalúz, fehérre meszelt házfalak belső udvarai (patio), illetve a házakat ékesítő gyönyörű kovácsoltvas kompozíciók mérettettek meg (Fiesta de los Patios de Córdoba).


 Fiesta de las Cruces de Mayo, fotó: www.cordopolis.es

Patio-szépségversenyt pedig nem lehet ám akárhol rendezni, kizárólag Spanyolország azon részén, ahol mély nyomot hagyott az iszlám, azaz Andalúziában. A muzulmán építészet egyik jellegzetessége ugyanis, hogy az épületek külső homlokzata kissé jelentéktelen, ám belső udvaraik annál díszesebbek. Mivel minden oldalról falak határolják ezeket a bájos, virágos kaspókkal ízlésesen berendezett kis kerteket, elviselhetőbb a kánikula is, ezért aztán baráti beszélgetések, sziesztázás és családi összejövetelek legideálisabb helyszíne. A helyiek májusban büszkén mutatják meg mindezt a nagyközönség előtt is, bárki, aki arra jár, beleszippanthat az autentikus córdobai patiok levegőjébe. Az pedig már csak hab a tortán, hogy a legszebb patio díjban is részesül, immár 1921 óta.

 Fiesta de los Patios y Rejas, www.blog.niumba.com

Fiesta de los Patios y Rejas, fotó: www.cordobaflamenca.com

Aki pedig lemaradt a sevillairól, részt vehet a córdobai Ferián, május végén. E rendezvény kísértetiesen hasonlít a sevillaira, ám ide bárki ingyen is bemehet: végigkóstolhatja a helyi borokat, ételspecialitásokat, gyönyörködhet szebbnél-szebb flamenco ruhákban, táncban és zenében, lovakban és lovasaikban.

Kell ennél több?

Feria de Córdoba, fotó: www.sevilla.abc.es

 a córdobai feria főbejárata, fotó: www.patiosdecordoba.experence.com